Wednesday, 27 December 2017

Ikan laga mati :(

Ikan laga mati? Kenapa agaknya?

Hi assalammualaikum..apa khabar semua,fuhh sekian lama tak up entry..maaf ye kawan kawan sebab tak active lately sebab dah nak dekat final ni biasalah..masa tu terhad sangat! demi sesuap carry mark hahaha...

Selasa lepas,ikan laga aku mati hmmm sedih nye "ala ikan je pon" yaa yelah mungkin sesetengah org akan cakap cmtu termasuk kawan aku sendiri omg like..ikan tu selalu ada kot kat meja aku acah comel kembangkan ekor dia nak lawan kalau aku cucuk pen kat balang tu..sebab dia ingat tu ikan..tapi sekarang hmmmm takda lagi rindunyeee...lama tau aku bela tu yang buat sedih tu lahai..roomie aku pon bela ikan,dua kali dia beli ikan sebab asyik mati..aku syak ikan dia mati sebab pakai air paip ja..air yang mengandungi klorin..ikan yang lagi satu dia beli agak tahan.tapi mlangnya end up mati jgak..yang ni tak tau la apsal plak ye....



                                          Huaaaa my little buddy T_T....yaa dlm balang tu memang kosong sebab aku alihkan batu batu hiasan sbab aku ingat batu yang bewarna tu memudaratkan ikan aku :( tengoklaa warnanya yang pudar dan tak bermaya langsung...yela sebab dah mati kan...sebelum ni memang aktif dan warnanya cantik sangat... :(



Hmm masih takleh move on tau ikan aku mati ni..rindunye walaupun agak menyusahkan aku dari rumah bekalkan air yang betul betul takda klorin and bersih...for your info aku bela ikan ni kat asrama...Jadi,agak tertanya tanya la jugak..kenapa mati ek? air bersih..setiap minggu aku tukar..makanan cukup..hari hari aku bagi...Ok let's figure it out...Apakah sebab Ikan Laga mati..

ikan laga ni..walaupun tak perlukan oksigen macam ikan hiasan yang lain,tapi penjagaan air dan makanan dia sangat penting tau untuk meneruskan hidup si ikan berdikari ni...punca-punca ikan laga mati adalah

Jangkitan bakteria.
Ya! ikan pon boleh kena jangkitan bakteria tau..macamana? memindahkan ikan guna tangan..nampak mcm kecil ja tapi tau tak korang tangan kita ni kotor sangat dan kita tak tau apa yang ada kat tangan kita ni....jadi elakkan la guna tangan...guna la jaring ikan okay? lebih selamat.Selain daripada tu,makanan terbiar dan basah juga boleh menyebabkan jangkitan bakteria.Elakkan makanan ikan terdedah dan terkena percikan air..

Masalah pundi berenang *aku syak ikan aku mati sebab sakit ni*
Punca utama penyakit pundi berenang pada ikan adalah....bagi makanan yang banyak pada ikan...sebenarnya 2-4 biji kecik tu dah mencukupi untuk sehari...tapi aku silap..disebabkan kekurangan ilmu pasal ikan laga ni..sehari bagi as long as ikan tu boleh telan...akhirnya..ikan aku mati kekenyangan..sorry ikan :'( ..sebelum ikan aku mati,dia ada sign macamni berenang senget macamni for 2 days.tapi tak mati terus..slow2 hmmmmmm..


Okay kawan2 so far ni je yang dapat aku kongsi buat masa ni....kpada yang ada ikan laga tu yang newbie macam aku baru je nak bela ikan laga...jaga baik baik nauu jangan jdi macam aku bagi makan lebih plak..mati kekenyangan ikan aku hmmm :(

Baiklah,sampai sini je ye! jumpa lagi next entry! bye-bye








Wednesday, 8 November 2017

Penjagaan pin tudung

Penjagaan pin tudung




Hai kawan kawan! Fuhhh finally baru ada masa nak up entry setelah hectic week aku berlalu..syukurr…busy noh! Dengan test and assignments macam gunung wakaka.K so hari ni aku nak up entry pasal nak jaga baik baik pin tudung daripada rosak dan merosakkan tudung.Satu dari idea idea ni aku terbaca kat fb.siapa siapa yang buat idea ni you’re the best! Okay mari la mari membaca kawan kawan sekalian.



Nak elakkan jarum tu dari tercabut dari badan pin...rapatkan gap yang kat hujung pin tu..supaya tak longgar and tak senang tercabut dari badan pin.Guna playar yang kecik tu ja…kepitkan jer! And you’re done.Hasilnya,jarum tu dengan badan pin tu akan attach dengan kukuh lah ,gitu.Aku pernah sekali menguap sampai tercabut pin tu sampai tepisah pin dan badan pin tu..teruk nau menguap sampai tercabut pin dibuatnye tapi aku tau im not the only one..korang pon msti pernah kan? hahahaha biasalah tu.




Okay,selain rapatkan gap guna playar…kita gunakan getah sayur plak okay…Kadang kadang geram tau tak kalau pakai tudung putih lepastu kat bahagian kita selalu guna pin tu jadi berkarat..tambah plak jadi lobang besar kat bahagian kita cucuk pin.Jadi,jalan penyelesaiannya mudah jer..ambik getah sayur yang korang kumpul kat dapur tu..pgi potong kecik kecik exactly mcm gambar kat atas ni…lpas tu letak kan bahagian hujung pin tu.masalah selesai!




Okay last step! Pin punya lah cantik tapi manik kat pin tu tercabut cabut grrrr geram nye! So camna nak elakkan ni dari berlaku cmtu lagi? K semudah abc…beli nail polish yang clear tu..jangan yang bewarna plak ye nak polish pin bukan kuku k yougais hahaa. Murah je aku beli baru je RM3.90 camtu…..lepas tu dengan lemah lembut ,sapu cantik cantik kat permukaan manik pin tu…jangan tebal sangat kang nampak hodoh plak..macam sapu gam rupanya nanti kalau tebal sangat …Bila dah habis sapu nail polish tu kat pin tu..bagi kering jap..ala tak lama 1 min cmtu okay kot.Dan selesai.

Okay,saya rasa setakat ni tu je yang saya nak share..kalau tak faham sorry ye kawan kawan..aku ni bad dalam explanation nihh hahaha..yang penting simpan la pin kat tempat yang selamat jangan letak bersepah walaupun hakikatnya pin korang akan hilang gak huarghhh….Okay y’all..Semoga entry ni dapat menyelesaikan masalah korang yang girl girl ni...Okay jumpa lagi next entry kbai









Sunday, 15 October 2017

Penyakit Diabetes Insipidus?

Penyakit Diabetes Insipidus?

Hai semua...Alhamdulillah baru je ada masa nak up entry,nasib baik ada cuti..hmmm busy plak minggu ni dengan assignment2 yang diberikan...Okay semua..hari ni nak cakap sikit pasal tajuk presentation yang saya dapat...iaitu penyakit Diabetes Insipidus...friendly reminder..saya bukan doktor atau pakar perubatan dan sewaktu dengan nya...hanya seorang student yang nak kongsi ilmu yang dipelajari ye..peace you all!..let's start it.

Apa itu Diabetes Insipidus?

Diabetes insipidus merupakan gangguan yang menyebabkan ketidakseimbangan air dalam badan.Diabetes insipidus berlaku apabila badan tidak dapat mengawal cara mengendalikan cecair.Ketidakseimbangan ini membawa kepada dahaga yang sengit walaupun selepas minum cecair (polydipsia), dan perkumuhan sejumlah besar air kencing (polyuria).Berbeza dengan diabetes mellitus, yang boleh berlaku sebagai jenis 1 atau jenis 2 dan juga bentuk diabetes yang lebih biasa.Tiada ubat untuk insipidus kencing manis, tetapi rawatan disediakan untuk melepaskan rasa haus dan menormalkan pengeluaran air kencing.Terdapat dua jenis, insipidus diabetes neurogenik dan insipidus diabetes nephrogenik.

Neurogenik diabetes Insipidus
Boleh terjadi sama ada disebabkan oleh gangguan kelenjar hipotalamus dan kelenjar pituitari (dari trauma,penyinaran,atau pembedahan kranial) atau menjadi idiopatik

Gambar dari : http://kidshealth.org/KidsHealthDemo/en/parents/az-nephrogenic.html


Nephrogenik diabetes insipidus
Gangguan di mana tubulus buah pinggang tidak sensitif terhadap hormon antidiuretik.Ini mungkin berasal  kegagalan buah pinggang.

Gambar dari : http://kidshealth.org/KidsHealthDemo/en/parents/az-nephrogenic.html

Patofisiology

1.Tubuh membuat anti-diuretik di hipotalamus dan menyimpan hormon pada kelenjar hipotalamus dan menyimpan hormon pada kelenjar pituitari,kelenjar kecil yang terletak di dasar otak.

2.Hormon antidiuretik dilepaskan ke dalam darah apabila badan mula menjadi kering.

3.Hormon antidiuretik kemudian memekatkan air kencing dengan menangkis tubulues buah pinggang untuk melepaskan air kembali ke aliran darah dan bukannya mengeluarkan air kencing

Petanda-petanda Diabetes Insipidus
1.Dahaga yang melampau
2.Pengekstrakan air kencing yang berlebihan
3.Perlu bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil (nocturia) dan kerap terkencing di atas tilam.

Okay...tu serba sedikit info mengenai penyakit diabetes insipidus saya pelajari...Diabetes insipidus dan diabetes mellitus lain ye kawan kawan....nampak sama tapi tak...okay thats all...Insyallah entry ni saya tambah lagi...jumpa lagi next entry..bye














Saturday, 7 October 2017

Senarai Pemenang First Giveaway By Buku Pinky!

Senarai Pemenang First Giveaway By Buku Pinky! 







Hallo! Selamat hari Ahad semuanyaaa!! Alhamdulillah, tamat gak giveaway yang aku buat untuk pertama kalinya yang berlangsung selama sebulan,5.9.2017 hingga 5.10.2017..1 bulan,fuhh boleh tahan lama tu kan? Firstly,saya nak ucapkan terima kasih banyak banyak kepada korang yang ohsemm gile yang sudi join giveaway aku ni! tq ye kawan kawan!...dan tak dilupakan jugak para sponsor yang baik hati Luar Teko , Mulut Orang dan Amer Jaya blog....jasa anda semua amat saya hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih cewahhh..okay! mesti korang tertanya-tanya kan siapakah pemenang pemenang tu? seperti yang dinyatakan di previous entry,pemenang dipilih menggunakan 100% random.org ye!...okay let's start it! 

Senarai Peserta yang sporting:
  1. http://www.pokcikblogger.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  2. http://www.leaazleeya.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  3. https://darikacamataseorangwanita.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  4. http://www.sisgee.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  5. https://eyranasrin.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  6. http://jajastollymolly.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  7. http://milzah89.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-bukupinkyblogspotcom.html
  8. http://www.yatizul.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  9. https://misakipureblood.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  10. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  11. https://robiahtul.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  12. http://puankuci.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  13. https://messarah.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  14. http://www.hakimramli.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  15. http://myemosaid.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  16. http://www.aimisyahirah.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  17. https://aztieyshana.blogspot.my/2017/09/giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  18. http://www.kasihjuju.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  19. http://belogwanaeiskay.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  20. http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  21. https://aninashyqinlife.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  22. http://raizahalisah.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  23. http://www.mialiana.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  24. https://aunilieyana.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  25. http://www.yatieowner.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html?m=1
  26. https://mayzuraberkat.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  27. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  28. http://jombercontest.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  29. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  30. https://nam-comel.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  31. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  32. https://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  33. http://kylifa.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  34. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  35. http://najahmustapa.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  36. http://anumabdullah93.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  37. https://intansaffyna.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  38. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  39. http://www.zukidin.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  40. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  41. https://greennnpanda88contest.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  42. http://chea94.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  43. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html 
  44. http://www.sheilainspire.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  45. https://nysachubby.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  46. http://penselduabee.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  47. http://alyasygsanda.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html 
  48. https://kanvasdakwat.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  49. http://seindahcerita.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  50. http://herneenazir.com/2017/09/19/first-giveaway-by-blog-buku-pinky/
  51. http://mija-blur.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pink.html
  52. https://cikash.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  53. http://www.kasihjuju.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky_19.html
  54. http://nonasani.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  55. http://www.bajuwarnacoklat.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  56. http://realsviors.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  57. http://asmafiqah.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  58. http://mushyzaini.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-bukupinkyblogspotcom.html
  59. http://anamelapmelip.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  60. http://www.sayidahnapisah.com/2017/10/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  61. http://ftndiana.blogspot.com/2017/10/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  62. https://presntisgift.blogspot.my/2017/10/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html


Dan pemenangnya adalah:

-

-

-

-

-

Tadaaaa

Hadiah pertama (RM30)




Hadiah Kedua (RM20)





Hadiah Ketiga (RM10)





Hadiah keempat (Reload RM5)




Hadiah sagu hati (Bookmark Magnet Comel)






Entry Paling Kreatif (RM20)







Hadiah pertama : RM30
Hadiah kedua: RM20
Hadiah ketiga:RM10
Hadiah keempat: Reload RM5
Hadiah Saguhati (5 Orang) : Bookmark magnet comel

Entry paling kreatif: RM20

Tahniah kepada semua pemenang..kepada yang tak berjaya,jangan sedih jangan risau nanti azie buat lagi giveaway...kalau boleh nak je bagi semua menang huhuhu..kepada pemenang-pemenang sekalian..silalah hantar info korang ke email azieaziejaya86@gmail.com..apa yang perlu korang hantar?

Nama:

No hp:

Alamat:

Link Giveaway:

Pemenang tempat ke berapa:


Bagi yang menang Reload@Topup dan juga wang tunai, boleh bagi hp number yang nak direload dan no akaun bank.

Terima kasih banyak banyak yang dah join dan tahniah kepada pemenang..InsyaAllah akan buat giveaway lagi lepasni! tunggu tau.....Okay selamat hari Ahad y'all!!!


p/s:Yang dah claim hadiah saya akan strikethrough link blog korang ye :)

























Sunday, 24 September 2017

Teh Herba Orang Kampung Bagus Ke?

Teh Herba Orang Kampung Bagus Ke?


Assalamualaikum hai pelawat-pelawat blog sekalian..setelah beberapa hari aku menghilang lepas buat giveaway now i'm back! btw! terima kasih banyak banyak kepada yang dah join giveaway aku yang setahun jagung tu ye hehe! y'all memang sporting! tak sabar plak nak umum pemenang dan nak tau siapa yang dpt entry yang kreatif tu..Okay back to topic..jadi hari ni aku nak up entry pasal teh herba orang kampung! let's start


Pada cuti semester yang lepas..uitm bagi cuti yang agak panjang...panjang tu bukan satu bulan...dua bulan tapi 5 bulan! lama gile! hambik ko nak sangat cuti kan tu dah bagi 5 bulan sekaligus! mereput la hang!...okay dalam cuti yang teramat panjang tu tipulah kalau tak kuat makan kan..bosan bosan makan...makan je bosan mana tak naik lemak ke badan ni haa...


cuti tu syiokla jugak tapi yang tak syioknye jadi penternak lemak yang berjaya! family and kawan kawan pun banyak tegur makin gemuk makin chubby makin berisi apa smua,huh sadisnya...


Dari situ mula lah terhegeh2 nak jogging apa smua...dan dari sini la akak aku syorkan untuk minum teh orang kampung ni sbab banyak membantu dalam mengurangkan berat badan dan menguruskan badan..sebab kakak aku pon kurus lepas mengamalkan teh herba orang kampung ni..disebabkan dia nak training polis dulu dan harus sangat sangat untuk kurangkan berat badan dia amalkan teh herba ni..before this berat dia 92kg cemtu after dia amalkan minum teh herba orang kampung tu berat badan dia menurun hingga ke 75kg! congrats sisturr!..boleh tengok review dia di sini...selain daripada tu semua...teh herba orang kampung ni pun dapat menghilangkan bau badan..dan menyelesaikan masalah susah nak buang air besar.







Nah..ni la teh herba orang kampung tu..kat mana nak dapat? ada je kat watson dan guardian serta kedai toko kecantikan ape smua tu..cari je sana mesti ada...kadang kadang farmasi pon ada jual tau teh herba orang kampung ni...harga pon berpatutan..aku beli rm22.86 kat watsons..


teh herba orang kampung ni ada tiga jenis tau..iaitu teh herba original , teh herba +halia ,  dan teh herba + limau purut (macam gambar di atas)..aku pilih yang ada campuran limau purut sebab rasa dia lebih sedap kot huhuhu..


Apa yang bestnye teh herba orang kampung ni? okay mengikut kertas sebesar A4 yang disertakan dalam kotak teh ni,ianya berkhasiat sangat untuk buang lemak terutamanya kat perut,peha,pinggang serta lengan.Teh herba oang kampung ni jgak menghakis kolestrol yang ada dalam darah..Juga sangat sesuai untuk merendahkan tekanan aliran darah,memudahkan proses perkumuhan buah pinggang,dan sangat sesuai diminum oleh penghidap darah tinggi,kencing manis dan resdung.


Kesan sampingan selepas minum air teh herba orang kampung ini adalah 8-10 jam setelah meminum teh herba ni,korang akan kerap membuang air besar 3 hingga 5 kali sehari..tapi jangan risau sebab tu lah kesan positif dalam pengambilan teh herba ini..selepas seminggu takda lagi dah tu..tapi kalau masih lagi belarutan buang air besar dengan kerap tu..lebih baik kurangkan dos.


cara nak sediakan teh herba orang kampung ni senang je..korang  hanya perlu letak satu uncang dan dicampurkan ke dalam segelas air panas,tutup sehingga kembang uncang teh tu..kira kira dalam 5 hingga 10 minit cmtu..minum selepas makan tengahari dan selepas makan malam..tapi kalau aku x makan malam tu aku tak minum untuk malam tu...minum tengahari tu je :) kalau nak kesan yang cepat..minum masa panas2...hirup sikit sikit lee takkan la nak minum smua panas panas tu haa hahahaa...


Hasil selepas mengamalkan teh herba orang kampung ni (campuran limau purut) aku perasan berat badan menurun..kawan pon tegur badan makin susut huhu! happynye! badan pon rasa ringan je mungkin sebab asyik melabur kat tandas kot hehe! selain tu..aku perasan,dulu kalau peluh peluh start la bau badan..tapi skrang dah kurengg! pastu..kalau dulu takut nak makan yang heavy heavy skrg no problemo kalau makan malam sekalipon..lepas minum teh herba ni malamtu...esok pagi tu pasti membuang kat tandas.ibarat membuang makanan yang kita makan malam sebelumnya.... tu la yang bestnye teh herba orang kampung ni.. selain amalkan minum teh herba orang kampung ni...aku juga buat senaman ringan 30 minit 3 kali seminggu serta menjaga pemakanan..air masak plak 2 litre sehari..paling sikit minum pon 1 liter...


Last but not least cewah mcm buat essay bi plak..aku harap entry aku pasal teh herba keluaran orang kampung ini dapat membantu korang smua tu yang nak cuba teh herba ni...seriously best sangat kalau mengamalkannya and tak skip! berbaloi tau result dia..selain dripada tu aku berharap agar harga teh herba ni stay harga ni je....ok gaiss smpai sini je ye...jumpa lagi bye





Tuesday, 5 September 2017

Senarai Terkini Peserta First Giveaway By Buku Pinky

Senarai Terkini Peserta First Giveaway By Buku Pinky




Ni adalah senarai terkini peserta First Giveaway By Buku Pinky :D sekiranya ada URL blog korang yang tecicir pada senarai di bawah sila bgitau azie ye..Azie akan update senarai peserta dari masa ke smasa as soon as possible...jadi kalau yang belum ada tu thats mean azie belum update ye! Trima kasih y'all yang dah join tu!  Good Luck semua!



  1. http://www.pokcikblogger.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  2. http://www.leaazleeya.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  3. https://darikacamataseorangwanita.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  4. http://www.sisgee.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  5. https://eyranasrin.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  6. http://jajastollymolly.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  7. http://milzah89.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-bukupinkyblogspotcom.html
  8. http://www.yatizul.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  9. https://misakipureblood.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  10. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  11. https://robiahtul.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  12. http://puankuci.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  13. https://messarah.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  14. http://www.hakimramli.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  15. http://myemosaid.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  16. http://www.aimisyahirah.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  17. https://aztieyshana.blogspot.my/2017/09/giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  18. http://www.kasihjuju.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  19. http://belogwanaeiskay.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  20. http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  21. https://aninashyqinlife.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  22. http://raizahalisah.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  23. http://www.mialiana.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  24. https://aunilieyana.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  25. http://www.yatieowner.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html?m=1
  26. https://mayzuraberkat.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  27. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  28. http://jombercontest.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  29. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  30. https://nam-comel.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  31. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  32. https://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  33. http://kylifa.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  34. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  35. http://najahmustapa.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  36. http://anumabdullah93.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  37. https://intansaffyna.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  38. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  39. http://www.zukidin.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  40. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  41. https://greennnpanda88contest.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  42. http://chea94.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  43. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html 
  44. http://www.sheilainspire.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  45. https://nysachubby.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  46. http://penselduabee.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  47. http://alyasygsanda.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html 
  48. https://kanvasdakwat.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  49. http://seindahcerita.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  50. http://herneenazir.com/2017/09/19/first-giveaway-by-blog-buku-pinky/
  51. http://mija-blur.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pink.html
  52. https://cikash.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  53. http://www.kasihjuju.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky_19.html
  54. http://nonasani.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  55. http://www.bajuwarnacoklat.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  56. http://realsviors.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  57. http://asmafiqah.blogspot.com/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  58. http://mushyzaini.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-bukupinkyblogspotcom.html
  59. http://anamelapmelip.blogspot.my/2017/09/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  60. http://www.sayidahnapisah.com/2017/10/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  61. http://ftndiana.blogspot.com/2017/10/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html
  62. https://presntisgift.blogspot.my/2017/10/first-giveaway-by-blog-buku-pinky.html



-TAMAT-